Политика за колачиња

На секој посетител се стремиме да му обезбедиме најдобро интернетско искуство во текот на посетата на оваа страница. Со цел да го постигнеме тоа и страницата да работи правилно, како и да можеме понатаму да ја подобруваме не само страницата туку и искуството на прелистување на страницава, користиме одредени колачиња.

Не користиме наметливи колачиња, а пред да употребиме колачиња кои не се неопходни, бараме согласност од корисникот. Колачињата кои се неопходни за функционирањето на оваа страница не можат да се исклучат, но сите оние кои не се неопходни, корисникот може да ги блокира. Со блокирање на колачиња, корисникот сè уште може да ја прегледува страницата, но некои од нејзините функции кои го подобруваат искуството нема да бидат достапни.

Оваа политика за колачиња објаснува што се колачиња и како ги користиме. Во првиот дел од оваа политика, ве запознаваме генерално со колачињата за да можете да добиете информации за тоа што се колачиња, која е нивната функција, начинот на кој можете да ги блокирате и последиците од нивното блокирање. Вториот дел ви дава информации за начинот и условите за користење на колачињата на оваа веб-страница.

За други прашања и информации, можете да нѐ контактирате.

 

ОПШТИ ПОИМИ

 

ШТО СЕ КОЛАЧИЊА?

Колаче (cookie) претставува информација што веб-страницата што ја посетувате ја сместува на вашиот компјутер. Колачињата обично ги зачувуваат вашите поставки и поставките за веб-страницата, како што се претпочитаниот јазик или адреса. Кога повторно ќе ја посетите истата веб-страница, веб-прелистувачот повторно ги испраќа колачињата кои припаѓаат на таа веб-страница. Ова ѝ овозможува на веб-страницата да прикажува информации прилагодени на вашите потреби.

 

КОИ ИНФОРМАЦИИ ГИ ЧУВААТ КОЛАЧИЊАТА?

Колачињата можат да складираат широк опсег на информации, вклучувајќи лични податоци (како што се вашето име или адреса на е-пошта). Сепак, оваа информација може да се зачува само ако вие тоа го овозможите. Имено, оваа страница  не може да добие пристап до информации што не сте ги дале и не може да пристапи до други датотеки на вашиот компјутер. Стандардните активности за зачувување и испраќање колачиња вам не ви се видливи. Сепак, можете да ги промените поставките на вашиот веб-прелистувач со цел да можете сами да бирате дали да одобрувате или да одбиете барања за складирање колачиња, автоматски да ги избришете зачуваните колачиња кога ќе го затворите вашиот веб-прелистувач и слично.

 

КОЈА Е ЦЕЛТА НА КОЛАЧИЊАТА

Обезбедување на правилно функционирање на локацијата, понатамошни подобрувања, како и подобрување на искуството на прелистување на корисникот.

 

КОЛАЧИЊА СПОРЕД ФУНКЦИЈАТА

Технички колачиња – задолжителни колачиња

Неопходни се за функционирањето на веб-страницата и не можат да се исклучат во нашите системи (секогаш се активни). Тие обично се поставуваат како одговор на вашите дејства кои вклучуваат барање за услуги, како што се поставки за колачиња, пријавување или пополнување формулари. Можете да го прилагодите вашиот прелистувач да ги блокира овие колачиња или да испрати предупредување за нив, но во тој случај некои делови од страницата нема да работат. Овие колачиња не складираат никакви информации што би можеле да ве идентификуваат.

 

Функционални колачиња (За поставки)

Тие овозможуваат веб-страницата да пружи подобрена функционалност и персонализација (можат да се исклучат).

 

Статистички колачиња

Овозможуваат бележење на посетите и изворите на посетите заради мерење и подобрување на ефикасноста на веб-страницата (можат да се исклучат).

 

Маркетиншки колачиња

Служат за следење на корисниците низ разни веб-локации и за прикажување таргетирани реклами (можат да се исклучат).

 

ПРИВРЕМЕНИ КОЛАЧИЊА (Session cookies)

Привремените или сесиските колачиња се отстрануваат од вашиот компјутер кога ќе го затворите вашиот веб-прелистувач. Веб-страниците користат привремени колачиња за складирање на привремени податоци.

 

ТРАЈНИ КОЛАЧИЊА (Permanent cookies)

Трајните или складираните колачиња остануваат зачувани на компјутерот по затворањето на веб-прелистувачот. Со нивна помош, веб-локациите складираат информации, како што се вашето име за пријавување и лозинката, така што не мора да се пријавувате секогаш одново кога ќе посетувате одредена локација. Трајните колачиња ќе останат на вашиот компјутер со денови, месеци, дури и години.

КОЛАЧИЊА ОД ПРВА СТРАНА (First-party cookies)

Колачињата од прва страна доаѓаат од веб-локациите што ги посетува корисникот и може да бидат трајни или привремени. Со помош на овие колачиња, веб-локациите можат да складираат податоци што ќе ги користат повторно при следната посета на таа веб-страница.

 

КОЛАЧИЊА ОД ТРЕТА СТРАНА (Third-party cookies)

Колачињата од трета страна доаѓаат од реклами од други веб-локации (како што се скокачки или други реклами) кои се наоѓаат на веб-страницата што корисникот ја посетува. Со овие колачиња, веб-локациите можат да го следат користењето на Интернет за маркетиншки цели.

 

  • КОРИСТЕЊЕ НА КОЛАЧИЊА НА ОВАА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА

 

ДАЛИ ОВАА СТРАНИЦА КОРИСТИ КОЛАЧИЊА?

Оваа страница користи колачиња за на корисникот да му овозможи подобро корисничко искуство. Притоа користиме технички (задолжителни) колачиња кои се неопходни за функционирањето на оваа веб-страница. Тие не можат да се исклучат и за нив не е потребна согласност од корисникот, а користиме и функционални, статистички и маркетиншки колачиња за кои бараме согласност од корисникот и на корисникот му овозможуваме да управува со нив за цело време на користењето на оваа веб-страница.

Корисникот се запознава со колачињата веднаш по пристигнувањето на страницата и му се нуди можност за нивно прифаќање или управување.

Ако корисникот не сака компјутерот да го препознава за време на посетите, може да го подеси компјутерот да не зачувува колачиња на тврдиот диск со избирање на опцијата на одбивање колачиња во поставките на прелистувачот.

На нашата веб-страница користиме алатки за собирање и анализа на податоци за посетите и користењето на страницата, со цел да ја прилагодиме на вашите потреби. Овие податоци ја вклучуваат IP адресата, но корисникот не може да се идентификува на темел на овие податоци.

ВИДОВИ КОЛАЧИЊА КОИ ВО ПРАВИЛО ГИ КОРИСТИМЕ

  • Привремени колачиња (Session cookies) – тоа се привремени колачиња кои истекуваат (и автоматски се бришат) кога веб-прелистувачот е затворен. Страница користи сесиски колачиња за да се овозможи пристап до содржината.
  • Трајни колачиња (Permanent cookies) – обично имаат датум на истекување далеку во иднина и ќе останат во прелистувачот на корисникот додека не истечат или додека рачно не се избришат. Страницава  користи трајни колачиња за подобро да ги разбере навиките на своите корисници и за да може да ја подобри веб-страницата според навиките на своите посетители. Тие информации се анонимни.

СОГЛАСНОСТ ЗА ЧУВАЊЕ НА КОЛАЧИЊА

Со користење на страницата без промена на поставките со кои би се ускратила согласност за складирање на колачиња, корисникот ја прифаќа употребата и складирањето на колачиња на компјутерот. Доколку корисникот не се согласува со складирање на колачиња, нивното складирање ќе биде оневозможено, а корисникот сепак ќе може да ја пребарува оваа веб-страница, но притоа одредени опции нема да бидат достапни во нивната целосна содржина.

 

КАКО ДА ГИ ОНЕВОЗМОЖИТЕ КОЛАЧИЊАТА

Со колачињата кои не се неопходни на оваа веб-страница можете да управувате во контролниот прозорец.

Со исклучување на колачињата, корисникот одлучува дали да дозволи складирање на колачиња на неговиот компјутер.

Дополнително, можете да прифатите или одбиете некои или пак сите колачиња со прилагодување на поставките на вашиот прелистувач. Исто така, поставките за колачиња можат да се контролираат и конфигурираат во веб-прелистувачот. На следниве линкови можете да пронајдете информации за тоа како да ги промените поставките за некои од најчесто користените веб-прелистувачи:

ДОПОЛНИТЕЛНИ ИНФОРМАЦИИ ЗА ИСКЛУЧУВАЊЕ НА КОЛАЧИЊА

Некои прелистувачи ви овозможуваат пребарување на Интернет во „анонимен“ режим, ограничувајќи ја количината на податоци поставени на вашиот компјутер и автоматски бришејќи ги трајните колачиња поставени на вашиот компјутер или мобилен уред кога ќе ја завршите сесијата на прелистување. Исто така, постојат многу апликации од трети страни што можете да ги додадете во вашиот прелистувач за да блокирате или управувате со колачиња. Можете исто така да ги избришете колачињата кои претходно биле поставени во вашиот прелистувач со избирање на опцијата за бришење историја на прелистување и вклучување на опцијата за бришење колачиња. Подетални информации за колачињата и прилагодувањето на поставките на вашиот прелистувач можете да најдете на следните линкови:

ИЗМЕНИ НА ПОЛИТИКАТА ЗА КОЛАЧИЊА

Одредбите на оваа Политика редовно се ревидираат и менуваат во согласност со фактичката состојба и потреби. Ве молиме периодично проверувајте за можни промени.

ПОСЛЕДНА РЕВИЗИЈА И КОНТРОЛА

  • март 2024 година